Overflateprofil

Det er mer enn en måte å oppnå en overflateprofil avhengig av underlagstypen. Planlagt beleggsystem, kostnadselementene og den praktiske vurderingen av prosjektet. Ståloverflater som blir klargjort med standardgrunning trenger veldig nøye vurdering av overflateprofilen som oppnås. I tillegg til hvilken type slipemetode som brukes for å oppnå det. Feil spesifikasjon kan føre til tidligere feil enn planlagt.

Interessert i spot-vedlikehold? Les mer om det her.

high profile

Overflatens renslighet

De fleste tilknyttet et malingsprosjekt vil være kjent med de to vilkårene for overflaterengjøringsstandard og overflateprofil. Som de ofte blir sammenkoblet. Selv om de to begrepene kan virke sammenkoblet, er de egentlig veldig uavhengige av hverandre. I virkeligheten kan du ha en høy overflate renhetsstandard. Si, ISO Sa3 med en meget lav overflateprofil på 25 μm. Det motsatte er også mulig også, en lavere overflaterenhetsstandard på ISO Sa2 med en høy overflateprofil på over 120 μm.

low profile

Vanlig brukte metoder

Vanlige metoder i bransjen inkluderer sandblåsing – vått/tørt, kjemisk etsing og konvensjonelle slipeverktøy. Hvis prosjektet blir gjort «on site» og ikke tillater varmt arbeid, begrenser det alternativene dine betydelig.

A-0010 - 2

Alternativet – Kaldt arbeid

Ex-sertifiserte overflateverktøy fra Safety Tools Allmet gir en ren overflate med en profil som møter kravene i SSPC-SP11 Surface Preparation Standard.

Denne standarden er egnet når det er nødvendig med en ru, ren, bar metalloverflate uten synlig olje, fett, smuss, rust, belegg, oksider, malingsskala og andre fremmedlegemer, men der det ikke er mulig eller lov til å bruke sandblåsing.

Toppene og dalene på den forberedte overflaten danner et kontinuerlig mønster uten glatte, uprofilerte områder.

Forberedning av overflate

Når et stålunderlag blir klargjort for beleggpåføring og en god rengjøringsstandard er spesifisert, betyr det ikke nødvendigvis at den rette overflateprofilen er forberedt. med mindre det er nevnt i spesifikasjonen til rengjøringsstandarden. Begge de ovennevnte kriteriene er like viktige for å oppnå en vellykket beleggpåføring fordi de har en direkte innvirkning på sluttresultatet. Det er selvfølgelig andre relevante kriterier som vannoppløselig saltinnhold og støvnivåer som også har stor innflytelse på ytelsen til beleggsystemet.

Viktigheten av godt vedheft

Det er åpenbart at overflateprofil skaper et anker som belegg griper seg fast på. Imidlertid øker det også overflaten på underlaget som er i kontakt med belegget og forbedrer dermed sjansen for vedheft. Dette forklares best med følgende eksempel:

 

Tenk deg en person som går fra punkt A til punkt B på land. Hvis landet var flatt mellom de to punktene, ville personen gått i en rett linje som vill være kortere.

Hvis det var fjell og daler mellom de samme 2 punktene, ville personen trenge å gå mye lenger. Opp, ned, over toppene og dalene for å nå fra punkt A til punkt B.

 

Det er akkurat det en overflateprofil gjør med et underlag. Det skaper alle disse topper og daler på ståloverflaten, og øker overflaten som kommer i kontakt med belegget og gir det et større område å gripe på.

Er større alltid bedre? Sjeldent ikke når det gjelder overflateprofil, men det er et diskusjonstema for en annen dag!

Spot sliping med Safety Tools Allmet

Spot repair

Kaldt arbeidsverktøy som skaper godt vedheft for påføring av maling.

A-0005 slipefil – Snitt 53 μm overflateruhet. Se våre kataloger her.